c S

Avstrija bo še za šest mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko

11.04.2024 15:03 Avstrija bo nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče sredi maja, podaljšala še za šest mesecev, je ob obisku mejnega prehoda Špilje na avstrijsko-slovenski meji napovedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner.

Karner je v spremstvu deželnega glavarja avstrijske Štajerske Christopherja Drexlerja obiskal mejni prehod Špilje (Spielfeld), da bi se seznanil z aktualnimi razmerami in izzivi na področju migracij, v ospredju obiska pa je bilo tudi sodelovanje s slovenskimi organi.

Notranji minister je ob tem po poročanju časnika Kleine Zeitung naznanil, da namerava Avstrija nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče z 12. majem, podaljšati še za šest mesecev.

"Ta mejni prehod kot noben drug ponazarja, kako pomembno je, da strogo in dosledno ukrepamo proti nezakonitemu tihotapljenju ljudi," je dejal Karner, ki je poudaril pomen nadzora meje v boju proti nedovoljenim prehodom meja.

Kot je minister pojasnil, Avstrija nadzoruje svoje meje s Slovenijo, Češko, Slovaško in Madžarsko. "Trenutno opažamo, da zadnji ukrepi in povečan pritisk pri nadzoru dajejo učinek in da se tihotapci že izogibajo Avstriji," ministrove besede povzema spletni novičarski portal 5min.at.

Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje. Zadnje podaljšanje je v veljavi od 12. novembra lani.

Odločitev je Dunaj utemeljil med drugim z velikim številom prošenj za azil, številčnimi prebežniki na zunanjih mejah EU-ja in trgovino z ljudmi.

Slovenija ves čas nasprotuje podaljševanju avstrijskega nadzora. Ob tem opozarja na sodbo Sodišča EU-ja, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU-ja in pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.


>> Več: Avstrija bo še za šest mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko