c S

AVK izvedel preiskave zaradi suma na prepovedan omejevalni sporazum glede nakupa računalnikov

19.04.2024 07:27 AVK je preiskal prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov državi. Nakup je bil tudi eden glavnih razlogov za interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Štiri podjetja sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah.

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je izvedla nenapovedane preiskave v podjetjih Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 prejšnji četrtek na podlagi odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi utemeljenega suma, da so sklenila prepovedan omejevalni sporazum.

Preiskana podjetja naj bi se dogovorila glede cen osebnih računalnikov v postopkih oddaje javnih naročil in si pri tem razdelila naročila ter po tem tudi usklajeno ravnala pri oddaji ponudb v teh postopkih, zlasti v primeru javnega naročila ministrstva za digitalno preobrazbo, so pojasnili v AVK-ju.

Podjetja naj bi se dogovarjala oziroma usklajeno ravnala glede določanja prodajnih cen osebnih računalnikov, glede oddaje prikrojenih ponudb v postopkih javnega naročanja osebnih računalnikov za potrebe javnih naročnikov in glede delitve trga prodaje osebnih računalnikov javnim naročnikom na območju Slovenije. To lahko po navedbah AVK-ja predstavlja omejevalni sporazum in usklajeno ravnanje med podjetji, katerega cilj je preprečevati, omejevati ali izkrivljati konkurenco na ozemlju Slovenije in na znatnem delu notranjega trga EU-ja, ter bi lahko prizadelo trgovino med državami EU-ja.

>> Več: AVK izvedel preiskave zaradi suma na prepovedan omejevalni sporazum glede nakupa računalnikov