c S

Assange dosegel pomembno zmago v boju proti izročitvi v ZDA

21.05.2024 07:08 Ustanovitelj platforme Wikileaks Julian Assange je dosegel zmago v boju proti izročitvi v ZDA, saj je sodišče v Londonu dovolilo obravnavo njegove pritožbe proti izročitvi.

Sodnik in sodnica, ki sta presojala v tem primeru, sta konec marca ZDA dala tri tedne časa, da podajo zagotovila, da bodo spoštovali obtoženčeve pravice in da ne bo obsojen na smrtno kazen. Assangeeva obramba je vztrajala, da so bile ameriške obljube glede upoštevanja obtoženčevih pravic na področju svobode govora nezadostne. Hkrati pa niso oporekali zagotovitvam glede tega, da njihova stranka ne bo obsojena na smrt.

Ameriški predstavnik je sodnika poskušal prepričati, da Assange v postopku ne bo diskriminiran na podlagi tega, da je tuji državljan, a poudaril, da se ustavna določila glede svobode govora ne nanašajo na zločine, ki mu jih očitajo.

Assange bo zdaj imel več mesecev časa, da pripravi obrambo proti izročitvi, ki bo predvidoma temeljila na dokazovanju, da Združeno kraljestvo ne more zagotoviti, da mu bodo ZDA kot tujcu omogočile pošteno sojenje.

>> Več: Assange dosegel pomembno zmago v boju proti izročitvi v ZDA