c S

Ameriško vrhovno sodišče soglasno zavrnilo zahtevo po prepovedi tablete za splav

14.06.2024 07:26 Ameriško vrhovno sodišče je soglasno zavrnilo zahtevo po prepovedi tablete za splav mifepriston in presodilo, da tožniki nimajo pravne podlage za spodbijanje odločitev zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA), ki so olajšale dostop do te tablete.

Tožbo je vložilo Združenje Hipokratove medicine, ki so ga konservativni zdravniki, ki nasprotujejo splavu, ustanovili v Teksasu leta 2022, potem ko je ameriško vrhovno sodišče odpravilo pravico do splava v ZDA. Člani združenja trdijo, da bi lahko bili prisiljeni v zdravljenje žensk, ki bi po uživanju tablete mifepriston imele zdravstvene zaplete. Trdijo, da bi to kršilo njihove verske in moralne vrednote.

Vrhovni sodniki so tokrat poslušali mnenja velike večine zdravnikov in strokovnjakov, ki trdijo, da so zapleti po uživanju te tablete izjemno redki. Poleg tega so ugotovili, da številni člani združenja niti ne opravljajo zdravniškega dela, njihovi argumenti pa temeljijo na zavrnjenih študijah.

Zagovorniki pravic do splava in demokratski kongresniki so ob odločitvi izrazili olajšanje, a tudi zaskrbljenost, da je vrhovno sodišče sploh obravnavalo primer.

Konservativni člani vrhovnega sodišča, ki so razveljavili pravico do splava, so v svojih mnenjih dodajali, da s tem niso rekli zadnje besede glede splava. Sodnik Brett Kavanaugh je tožnikom priporočil, naj se obrnejo neposredno na FDA, kongres ali predsednika.

>> Več: Ameriško vrhovno sodišče soglasno zavrnilo zahtevo po prepovedi tablete za splav