c S

Ameriško vrhovno sodišče razsodilo v korist temnopoltih glede volilnih pravic

09.06.2023 07:23 Vrhovno sodišče ZDA je presenetljivo razsodilo v korist temnopoltih volivcev v primeru novih kongresnih volilnih okrožij v Alabami in odredilo ustanovitev drugega okrožja s temnopolto večino.

Tesna večina na vrhovnem sodišču ZDA je potrdila sodbo zveznega prizivnega sodišča, ki je ugotovilo, da so nove meje kongresnih okrožij v Alabami, ki so jih zarisali republikanci, v nasprotju z zveznim zakonom o volilnih pravicah, ki je bil sprejet za zaščito temnopoltih volivcev na jugu ZDA.

Republikanci so okrožja oblikovali tako, da so praktično skoraj vse temnopolte volivce potisnili v le eno okrožje, kar v praksi pomeni, da lahko demokrati v Alabami računajo na le enega od skupaj sedmih sedežev v zveznem kongresu.

V Alabami je temnopoltih 25 odstotkov prebivalcev, ki večinoma volijo demokrate, republikanci pa so meje zarisali tako, da bi si lažje zagotovili večino v preostalih šestih okrožjih. Odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da demokrati v konservativni zvezni državi v prihodnje verjetno lahko računajo na dva sedeža v zveznem kongresu.

Zagovorniki državljanskih pravic so z zaskrbljenostjo čakali na odločitev vrhovnega sodišča, kjer imajo konservativni sodniki, ki so jih imenovali republikanski predsedniki, sicer trenutno večino šestih glasov proti trem.

>> Več: Ameriško vrhovno sodišče razsodilo v korist temnopoltih glede volilnih pravic