c S

Ameriški kongres po večmesečnem odlašanju odobril pomoč Ukrajini

24.04.2024 14:27 Ameriški kongres je v torek pozno zvečer po večmesečnem odlašanju sprejel obsežen sveženj zunanje pomoči, s čimer je odprl pot milijardam dolarjev sredstev za Ukrajino v času, ko ruske sile napredujejo in v Kijevu primanjkuje vojaških zalog.

Senat je z 79 glasovi za in 18 proti potrdil štiri zakone, ki jih je v soboto sprejel predstavniški dom, potem ko so si republikanski voditelji prejšnji teden premislili in dovolili glasovanje o 95 milijardah dolarjev večinoma vojaške pomoči za Ukrajino, Izrael in Tajvan ter ameriške partnerje na indo-pacifiškem območju.

Štiri zakone so združili v en sveženj, ki ga bo ameriški predsednik Joe Biden podpisal v sredo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zahvalil ameriškim zakonodajalcem, da so odobrili "ključno" pomoč Ukrajini.

"To glasovanje krepi vlogo Amerike kot svetilnika demokracija in voditelja svobodnega sveta," je dejal Zelenski na družbenem omrežju Telegram.

Zakoni zagotavljajo 61 milijard dolarjev nujno potrebnih sredstev za Ukrajino, 26 milijard namenjajo Izraelu in humanitarni pomoči civilistom na območjih spopadov po svetu, tretji pa namenja 8,12 milijarde dolarjev za "boj proti komunistični Kitajski" na indo-pacifiškem območju.

Na družbenem omrežju X se je ZDA zahvalil tudi izraelski zunanji minister Izrael Kac, nov sveženj vojaške pomoči pa označil za močno sporočilo nasprotnikom Izraela.

Četrti zakon, ki ga je prejšnji teden vključil predstavniški dom, vključuje morebitno prepoved družbene aplikacije TikTok, ki jo nadzoruje Kitajska, ukrepe za prenos zaseženega ruskega premoženja v Ukrajino in nove sankcije proti Iranu.


>> Več: Ameriški kongres po večmesečnem odlašanju odobril pomoč Ukrajini