c S

Akos kot nacionalni koordinator digitalnih storitev ne bo odstranjeval spletnih vsebin

24.04.2024 07:25 Akos, ki je prevzel naloge nacionalnega koordinatorja digitalnih storitev, ne bo postal spletni cenzor, saj ne bo odstranjeval spletnih vsebin, temveč bo med drugim nadzorni organ za slovenske ponudnike digitalnih storitev.

DZ je konec marca sprejel zakon o izvajanju uredbe EU-ja o enotnem trgu digitalnih storitev, ki v slovenski pravni red prenaša evropski akt o digitalnih storitvah. Zakon med drugim določa, da je pristojni organ za izvajanje akta o digitalnih storitvah Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), ki bo koordinirala digitalne storitve in bo med drugim nadzirala spoštovanje izvajanja akta pri ponudnikih.

Direktor Akosa Marko Mišmaš je pojasnil, da so se med obravnavo zakona v delu javnosti in politike pojavile bojazni, da bodo nacionalni koordinatorji postali spletni cenzorji, ki bodo vsepovprek umikali na spletnih platformah objavljene vsebine. Kar po njegovih besedah absolutno ne drži. "Nezakonitih vsebin koordinatorji digitalnih storitev, tudi Akos, ne bodo odstranjevali, tega akt o digitalnih storitvah in tudi naš zakon ne omogočata," je dejal. Kar akt o digitalnih storitvah prinaša, so pravna orodja, s katerimi se lahko s temi nezakonitimi vsebinami učinkoviteje spopadejo, je pojasnil.

Funkcija nacionalnega koordinatorja digitalnih vsebin je večplastna. Kot prvo je Akos nadzorni organ za slovenske ponudnike digitalnih storitev, saj je za vsakega ponudnika pristojen koordinator v državi, kjer ima ponudnik sedež, je predstavil Martin Hari, ki na Akosu skrbi za področje digitalnih storitev.

>> Več: Akos kot nacionalni koordinator digitalnih storitev ne bo odstranjeval spletnih vsebin