c S

Bruselj zaradi izgona Romov grozi s postopkom proti Franciji

14.09.2010 13:12 Bruselj, 14. septembra (STA) - Evropska komisija je danes napovedala, da bo proti Franciji zaradi spornega izgona bolgarskih in romunskih Romov sprožila postopek zaradi kršitve evropske zakonodaje. Kot je v Bruslju napovedala evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding, bo komisija odločitev o tem oblikovala v prihodnjih dveh tednih.

"Dovolj je," je v zvezi s tem na novinarski konferenci dejala Redingova. "Nobena članica EU ne more pričakovati posebnega obravnavanja, ko so na preizkusu temeljne pravice," je dodala. "Prepričana sem, da komisija ne bo imela druge izbire kot sprožiti postopek proti Franciji," je bila še prepričana Redingova.

Pri tem je izrazila nezadovoljstvo na ravnanjem francoske vlade v luči okrožnice, ki je prišla v javnost in ki je v "jasnem nasprotju" z zagotovili dveh predstavnikov francoske vlade Bruslju, da ukrep ni bil uperjen proti določenim etničnim skupinam. "V razmerah tovrstnega pomena to ni majhna kršitev," je dejala. "Po 11 letih izkušenj v komisiji bi rekla še več, to je sramota," je dodala.