c S

Türk naj bi za kandidatko za novo ustavno sodnico izbral Etelko Korpič Horvat

14.09.2010 08:11 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Predsednik republike Danilo Türk naj bi med kandidati za mesto ustavnega sodnika izbral docentko za delovno pravo na mariborski pravni fakulteti Etelko Korpič Horvat, za viceguvernerja Banke Slovenije pa direktorja oddelka za finančno stabilnost v omenjeni instituciji Tomaža Košaka. O kandidatih se Türk danes posvetuje s poslanskimi skupinami.

Danes je bila s funkcije ustavne sodnice zaradi zdravstvenih razlogov na lasten predlog predčasno razrešena Marija Krisper Kramberger. Na njeno mesto sta se poleg Korpič Horvatove prijavila še višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar in diplomirani pravnik ter doktor tehničnih znanosti Jure Marn.

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec je po posvetovanju pri predsedniku dejal, da je predsednik predlagal Korpič Horvatovo ter da je predsednikov predlog "zelo identičen z njihovim". Čeprav bodo o tem v torek razpravljali še na sestanku poslanske skupine, Godec pričakuje, da bodo ime soglasno podprli. Po Godčevih besedah je predlog namreč "pravilno uravnotežen, saj ženska prihaja na žensko mesto, prav tako sta obe iz iste regije".

O imenu pa se še niso opredelili v SD. Namestnica vodje poslanske skupine SD Melita Župevc je pojasnila, da jo je predsednik seznanil s svojimi razmišljanji, koga namerava predlagati, ni pa želela razkriti imena, ki ga bodo sicer v torek obravnavali na sestanku poslanske skupine.

Svoje nezadovoljstvo s predsednikovimi željami pa so jasno izrazili v poslanski skupini Zares. Namestnik vodje poslanske skupine Franci Kek je razložil, da "glede ustavnega sodnika nad prijavljenimi niso bili ravno navdušeni" in da je predsedniku na sestanku dejal, da bi se lahko razmišljalo o novih imenih. Kljub temu pa, če bi predsednik vztrajal pri komu od teh treh kandidatov, "izboru ne bi absolutno nasprotovali".

Tudi v LDS ugotavljajo, da izbira med prijavljenimi kandidati ni velika, saj po besedah vodje poslanske skupine Boruta Sajovica funkcija ustavnega sodnika v Sloveniji ni privlačna za veliko število pravnih strokovnjakov. Poleg tega bo na ustavnem sodišču tudi težko nadomestiti Marijo Krisper Kramberger, ki ima izredno visoke strokovne reference, pravi Sajovic. Kljub temu pa meni, da se je predsednik republike pri izboru potrudil in pripravil najboljši predlog.

S Türkovim izborom kandidatke pa se strinjajo v SLS, kjer menijo, da je predlog dober. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Jakob Presečnik, šteje tudi dejstvo, da je Korpič Horvatova profesorica na mariborski univerzi in tako ustavni sodniki ne prihajajo le iz Ljubljane. O kandidatih sicer v poslanski skupini še niso razpravljali, a Presečnik pričakuje, da bodo Korpič Horvatovo zagotovo podprli.

Predlogu so naklonjeni tudi v SNS. Poslanec Bogdan Barovič se strinja, da na funkcijo ustavnega sodnika kandidira oseba, ki ne prihaja iz sodniških vrst, kar je po njegovih besedah prepogost pojav. Da kandidatka prihaja iz akademske sfere, pa se mu ne zdi nič slabega. Türkov predlog se mu zato zdi razumen in dober, ne more pa še napovedati, kako bo ravnala poslanska skupina ob glasovanju.

Med poslanskimi skupinami je sicer manj pomislekov glede Türkovega predloga kandidata za viceguvernerja, saj se večinoma strinjajo, da ta položaj zasede strokovnjak, ki prihaja iz Banke Slovenije.

Poleg Košaka so kandidati za položaj viceguverjerja, ki se je izpraznil po odhodu Andreja Ranta za slovenskega veleposlanika v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj, še Mejra Festić, Igor Masten in Ksenija Maver.

Predsednik republike se je danes posvetoval s predstavniki vseh poslanskih skupin z izjemo SDS, kjer se na povabilo niso odzvali.