c S

Danes začnejo veljati Zalarjeva navodila o izvajanju državnotožilskega reda

02.04.2010 07:52 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Ustavno sodišče v četrtek ni odločalo o zahtevi za presojo ustavnosti navodil o izvajanju državnotožilskega reda, ki so jo na ustavno sodišče vložile SDS, SLS in SNS. Slednje pomeni, da morajo tožilci navodila danes začeti uporabljati. Na tožilstvu bodo navodila spoštovali.

V zahtevi za oceno ustavnosti navodil so namreč omenjene tri poslanske skupine ustavnemu sodišču tudi predlagale, naj do dokončne odločitve glede navodil zadrži njihovo izvajanje. Ker pa ustavno sodišče na četrtkovi seji te točke ni imelo na dnevnem redu, o omenjeni zahtevi ni moglo odločiti.

Na državnem tožilstvu so na vprašanje STA, ali bodo omenjena navodila spoštovali, v četrtek odgovorili le z navedbo, da so navodila "z jutrišnjim dnem v uporabi". Iz tega je mogoče sklepati, da bodo navodila spoštovali, kljub temu, da je prav tožilstvo omenjenim strankam predlagalo, naj zoper navodila vložijo zahtevo za oceno ustavnosti.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS namreč menijo, da je razveljavitev navodil potrebna zato, ker se z njimi posega v samo načelo delitve oblasti, kot tudi v avtonomnost državnega tožilstva, ki je kot del pravosodja samostojen državni organ. Navodila po njihovem tudi neposredno posegajo v zakon o državnem tožilstvu, "rušijo logično strukturo zakona in so evidentno v nasprotju z namenom zakonodajalca".

Nasprotno je pravosodni minister Aleš Zalar, ki je omenjena navodila tudi izdal, prepričan, da so ta potrebna za to, da se zaščiti samostojnost in neodvisnost tožilcev v odnosu do vodij okrožnih tožilstev. Prepričan je namreč, da lahko s sedanjo prakso vodje podrejenim tožilcem "lomijo hrbtenice".