c S

Hrvaška bo 1. januarja vstopila v schengen. Ministri zavrnili vstop Bolgarije in Romunije.

08.12.2022 16:28 Notranji ministri EU-ja so prižgali zeleno luč za vstop Hrvaške v območje schengena s 1. januarjem. Notranji ministri EU-ja pa so vstop Bolgarije in Romunije zavrnili.

Hrvaška je pričakovano prejela zadostno podporo, pri Bolgariji in Romuniji pa se je zapletlo, čeprav je Evropska komisija novembra presodila, da vse tri države izpolnjujejo pogoje. Notranji ministri članic Unije so tako omenjenima državama vstop v schengen zavrnili.

Od vstopa Hrvaške v schengensko območje bodo imeli koristi tako hrvaški državljani in gospodarstvo kot tudi Evropska unija, sta sporočila hrvaški premier Andrej Plenković in hrvaški notranji minister Davor Božinović.

"Vlada je izpolnila svoje strateške cilje, od katerih bodo največje koristi imeli državljani in gospodarstvo," je zapisal Plenković na družbenem omrežju Twitter in poudaril, da je Hrvaška dobila soglasno podporo Sveta EU-ja.

Na odločitev notranjih ministrov članic EU-ja se je odzval tudi Božinović. "Hrvaška je v schengenu! Na naši evropski poti ni več meja," je sporočil hrvaški notranji minister in podpredsednik vlade.

"Hrvaška v schengenu je dobitek za vse, državljane, gospodarstvo, Hrvaško in EU," je dodal. Ob tem je poudaril, da je Hrvaška izpolnila vse pogoje, prehodila dolgo pot in šla skozi zahteven proces ter da je dobila popolno soglasje Sveta EU-ja.

Prizadevanja za sprejem vseh treh držav neuspešna

Kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok, si je češko predsedstvo do zadnjega prizadevalo, da bi notranji ministri danes potrdili vstop vseh treh držav, za Hrvaško s 1. januarjem, za Bolgarijo in Romunijo pa po zadnjem predlogu z oktobrom prihodnje leto, a je bilo vse zaman.

Vstopu Bolgarije zaradi korupcije in organiziranega kriminala nasprotuje Nizozemska, ki pa bi v odloženi rok pod določenimi pogoji morda privolila, če bi ne bila proti vstopu obeh držav neomajno Avstrija zaradi povečanih migracij na balkanski poti. Zapornice na mejnih prehodih se bodo tako predvidoma dvignile le na Hrvaškem, v območje brez meja bo na kopnem in na morju vstopila 1. januarja, na letališčih pa 23. marca prihodnje leto, ko začnejo veljati poletni vozni redi, je še poročala dopisnica.

Vstop južne sosede v schengen je podprla tudi Slovenija, ki jo je na današnjem zasedanju v Bruslju zastopala notranja ministrica Tatjana Bobnar.


>> Več: Hrvaški zelena luč: 1. januarja bo vstopila v schengen