c S

Scholz: tveganje za rusko uporabo jedrskega orožja se je zaenkrat zmanjšalo

08.12.2022 13:39 Zaradi mednarodnega pritiska se je zmanjšala nevarnost, da bi ruski predsednik Putin v Ukrajini uporabil jedrsko orožje, je v intervjuju dejal nemški kancler Olaf Scholz. Izrazil je tudi upanje, da bo Nemčija v petih letih razvila protiraketni ščit.

"Spremenila se je ena stvar, in sicer da je Rusija prenehala groziti z uporabo jedrskega orožja. Kot odziv na mednarodno skupnost, ki je postavil rdečo črto," je v intervjuju za današnjo izdajo več nemških časnikov, ki so del medijske skupine Funke, dejal Scholz. Ob tem je poudaril, da je pomembno, da se kljub globokemu razkolu nadaljuje dialog z Rusijo.

Njegova izjava prihaja po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v nagovoru na letnem zasedanju kremeljskega sveta za človekove pravice v sredo dejal, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le v primeru, da bo napadena.

Na vprašanje o spornih izjavah francoskega predsednika Emmanuela Macrona glede zagotavljanja varnostnih jamstev Moskvi je Scholz medtem vztrajal, da bi morala biti prednostna naloga Rusije, da nemudoma konča vojno in umakne svoje vojake iz Ukrajine, poroča nemški Deutsche Welle.


>> Več: Scholz: tveganje za rusko uporabo jedrskega orožja, se je zaenkrat zmanjšalo