c S

Hrvaška naj bi dobila zeleno luč za vstop v schengen, Bolgarija in Romunija ne

08.12.2022 13:07 Notranji ministri EU-ja bodo odločali o vključitvi novih držav v območje schengna s 1. januarjem: Hrvaški naj bi se obetala zelena luč, vstop Bolgarije in Romunije je zaradi nasprotovanja Avstrije in Nizozemske pod vprašanjem.

Po neuradnih informacijah je pričakovati, da bo Hrvaška prejela zadostno podporo, pri Bolgariji in Romuniji pa se zapleta, čeprav je Evropska komisija novembra presodila, da vse tri države izpolnjujejo pogoje.

Kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok, si je češko predsedstvo do zadnjega prizadevalo, da bi notranji ministri danes potrdili vstop vseh treh držav, za Hrvaško s 1. januarjem, za Bolgarijo in Romunijo pa po zadnjem predlogu z oktobrom prihodnje leto, a je bilo vse zaman. Vstopu Bolgarije zaradi korupcije in organiziranega kriminala nasprotuje Nizozemska, ki pa bi v odloženi rok pod določenimi pogoji morda privolila, če bi ne bila proti vstopu obeh držav neomajno Avstrija zaradi povečanih migracij na balkanski poti. Zapornice na mejnih prehodih se bodo tako predvidoma dvignile le na Hrvaškem, v območje brez meja bo na kopnem in na morju vstopila 1. januarja, na letališčih pa 23. marca prihodnje leto, ko začnejo veljati poletni vozni redi, je še poročala dopisnica.

Vstop južne sosede v schengen podpira tudi Slovenija, ki jo bo na današnjem zasedanju v Bruslju zastopala notranja ministrica Tatjana Bobnar.


>> Več: Hrvaška naj bi dobila zeleno luč za vstop v schengen, Bolgarija in Romunija pa ne