c S

Odbor za finance po vetu znova potrdil ustreznost novele zakona o dohodnini

08.12.2022 07:09 Odbor za finance je na današnji nujni seji z devetimi glasovi za in petimi proti sklenil, da je novela zakona o dohodnini, na katero je državni svet v ponedeljek izglasoval veto, ustrezna. V ponovnem odločanju v DZ bo moral noveli za potrditev prikimati.

"Državni svet meni, da je tudi dolžnost vlade, da z ustrezno dohodninsko politiko prispeva k omilitvi poslabšanja položaja gospodinjstev, pri čemer pa zakon predstavlja korak k nižjim neto plačam," je v ponedeljek izglasovan veto utemeljil državni svetnik Marko Zidanšek.

"Če bi nekdo v letu 2023 prejemal isto bruto plačo kot letos in bi začele veljati rešitve, ki jih vlada predlaga s to novelo, bi bila do petkratnika povprečne plače neto plača višja," je odvrnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič.

Ob tem je spomnil na številne ukrepe, s katerimi je vlada naslovila draginjo, med drugim subvencije kmetom, podvojitev otroškega dodatka za tri mesece, draginjski dodatek, tudi dodatek k pokojnini.

Člani odbora iz vrst koalicija in opozicije so bili v razpravi razdeljeni.

"Interesna združenja obrtnikov, podjetnikov in delodajalcev so bila zelo negativna do predlagane spremembe. Vsi so bili enotni, da davčno reformo podpirajo, a mora biti ta premišljena in primerna za vse," je poudaril Rado Gladek (SDS).

>> Več: Odbor za finance po vetu znova potrdil ustreznost novele zakona o dohodnini