c S

Status kandidatke za BiH še decembra? Ministrica Fajon “previdno optimistična”

07.12.2022 14:33 Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes izrazila "previden optimizem" glede možnosti za podelitev statusa kandidatke za članstvo BiH na vrhu EU prihodnji teden. V odgovorih na vprašanja poslancev na odboru DZ za zunanje politiko je med drugim poudarila, da je zadržana do resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem.

Slovenija je zadnjih pet mesecev vodila zelo vidno in odločno kampanjo v podporo podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU BiH in ima dovolj pozitivnih indicev, da bi lahko s tem uspeli v sklepih vrha, je ministrica Tanja Fajon dejala v odgovoru na vprašanje Mateja Tonina (NSi).

Poslanca je zanimalo, kako bi lahko bila vloga Slovenije na Zahodnem Balkanu bolj konkretna in kaj lahko Slovenija naredi za to, da se odnosi med Srbijo in Kosovom vendarle normalizirajo. Torkov vrh EU Zahodni Balkan po njegovi oceni ne bo prinesel nobenih konkretnih rezultatov, s tem pa se demotivira narode v regiji, saj kljub obljubljeni evropski perspektivi do te ne pridejo.


>> Več: Status kandidatke za BiH še decembra? Ministrica Fajon “previdno optimistična”