c S

Umar: Prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo je v Sloveniji prepočasen

07.12.2022 14:33 Slovenija po produktivnosti in večini njenih ključnih dejavnikov postopno napreduje, a se v smislu prehoda v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo razvija prepočasi, s preveč površinskimi procesi modernizacije, v poročilu ugotavlja Umar.

Produktivnost je ključna za razvojni preboj. Ni cilj sama po sebi, ampak je v kombinaciji z drugimi politikami ključni dejavnik za doseganje razvojnega cilja - večje blaginje za vse, je ob predstavitvi četrtega poročila o produktivnosti danes na Brdu pri Kranju dejala direktorica Umarja Maja Bednaš.

Na Umarju poudarjajo, da mora biti ekonomska politika usmerjena v ohranjanje gospodarskega potenciala in konkurenčnosti, morala pa bi se ambiciozneje spoprijeti z dolgoročnimi izzivi in še zlasti priložnostmi, ki jih Slovenija ne izkorišča dovolj. Prepočasen razvoj se po ugotovitvah Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) kaže v razmeroma počasnem zmanjševanju razvojnega zaostanka za povprečjem EU-ja, ohranjanju velike razvojne vrzeli za državami vodilnimi inovatorkami in upadanju prednosti pred Višegrajsko skupino držav.


>> Več: Umar: Prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo je v Sloveniji prepočasen