c S

Državni sekretar Štucin na zasedanju Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta v Haagu

07.12.2022 13:57

Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil 21. zasedanja Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča, kjer je nastopil na splošni razpravi. Ob robu zasedanja je opravil tudi številne dvostranske pogovore.

Državni sekretar Štucin je v nagovoru na splošni razpravi izrazil podporo Slovenije delovanju sodišča in prizadevanjem mednarodne skupnosti za odpravo nekaznovanosti za mednarodna hudodelstva. Spregovoril je o nujnosti polnega sodelovanja držav pogodbenic s sodiščem, spodbujanju univerzalnosti Rimskega statuta ter zagotavljanju zadostnih sredstev v proračunu sodišča za njegovo učinkovito in nemoteno delovanje. Države je pozval k pridružitvi pobudi za sprejem mednarodne pogodbe o medsebojni pravni pomoči in izročitvah za pregon genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev pred nacionalnimi sodišči (tako imenovana MLA pobuda) in udeležbi na mednarodni konferenci za sprejem konvencije, ki bo potekala maja 2023 v Ljubljani. Napovedal je tudi kandidaturo Beti Hohler za sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča na volitvah 2023.

Ob robu zasedanja se je državni sekretar Štucin srečal s predsednico skupščine Silvio Fernández de Gurmendi, predsednikom sodišča Piotrom Hofmańskim, tožilcem Karimom Khanom ter tajnikom Petrom Lewisem. Razpravljali so o aktualnih izzivih, s katerimi se sooča sodišče, med drugim tudi o potrebi po zagotavljanju zadostnih sredstev za nemoteno delovanje sodišča in spodbujanju sodelovanja držav s sodiščem ter univerzalnosti Rimskega statuta. Državni sekretar je izrazil neomajno podporo Slovenije vlogi Mednarodnega kazenskega sodišča v boju proti nekaznovanosti ter zagotavljanju pravičnosti za žrtve grozodejstev.

Udeležil se je tudi spremljevalnega dogodka na katerem je podrobneje predstavil, kako bo pobuda MLA okrepila boj proti nekaznovanosti za mednarodne zločine, in udeležence povabil na diplomatsko konferenco za sprejem konvencije, ki bo potekala maja 2023 v Ljubljani.

Državni sekretar Štucin se je srečal tudi s predsednico posebnega sodišča za Kosovo Ekaterino Trendafilovo, registrarko dr. Fidelmo Donlon ter vršilcem dolžnosti tožilca Alexom Whitingom.

Obisk na Nizozemskem je državni sekretar Štucin zaokrožil s pogovorom z generalnim direktorjem Organizacije za prepoved kemičnega orožja (angleško Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons – OPCW). Govorila sta o izzivih organizacije, uporabi kemičnega orožja v Siriji in skorajšnjem odprtju novega Centra za kemijo in tehnologijo OPCW. Državni sekretar Štucin je sogovorniku zagotovil, da bo Slovenija še naprej podpirala delovanje organizacije.

  • Ministrstvo za zunanje zadeve