c S

Kitajska se je odločila za sproščanje strogih covidnih ukrepov po celotni državi

07.12.2022 13:58 Kitajska je napovedala sprostitev covidnih ukrepov za celotno državo, potem ko so v nekaterih mestih že opustili politiko ničelne tolerance do covida-19, ki je pripeljala do množičnih protestov zaradi strogih omejitev v zadnjih treh letih.

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je sporočila, da lahko asimptomatski bolniki in tisti z blagimi simptomi covida-19 ostanejo v domači karanteni namesto v posebnih karantenskih centrih, ki so bili močno nepriljubljeni med prebivalci, saj so se morale družine ločiti od okuženih svojcev.

Oblasti so v skladu z novimi pravili ukinile obvezna PCR-testiranja za obisk javnih krajev z izjemo bolnišnic in šol. Popolna zaprtja bodo uvedli le za točno določena območja ali stavbe namesto celotnih sosesk ali celo mest kot do zdaj. Po petih dneh se bo zaprtje preklicalo, če ne bo potrjenega nobenega novega primera.

Kot je pojasnila zdravstvena komisija, je večino primerov okužbe s covidom-19 asimptomatskih in z blagimi simptomi, za kar ni potrebno posebno zdravljenje. V primeru poslabšanja zdravja bodo okužene bolnike premestili v za to določene bolnišnice.

Na Kitajskem so od začetka pandemije pred tremi leti veljali strogi omejitveni ukrepi, saj so oblasti covid-19 uvrščale med nevarne bolezni, kot sta na primer kuga in kolera. Zdaj uradniki priznavajo manjše možnosti novega koronavirusa za povzročanje hujšega poteka bolezni.


>> Več: Kitajska se je odločila za sproščanje strogih covidnih ukrepov po celotni državi