c S

Kremelj: Putin je odprt za pogovore o rešitvi konflikta v Ukrajini, a enot ne umikamo

02.12.2022 15:10 Potem ko je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da se je pripravljen pogovoriti z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom o končanju vojne v Ukrajini, so iz Kremlja sporočili, da je Putin odprt za pogovore in da verjame v diplomatsko rešitev.

Biden je dejal, da se je pripravljen pogovoriti s Putinom o vojni v Ukrajini, če bi ta pokazal interes za njeno končanje. "Pripravljen sem govoriti z gospodom Putinom, če pri njem zares obstaja interes za iskanje načina za končanje vojne," je izjavil Biden. Dodal je, da bi to storil le po posvetovanju z zaveznicami v Natu.

Ameriški predsednik je po poročanju časopisa Financial Times sicer dejal, da trenutno nima namena vzpostaviti stika s Putinom. Kot je dodal, ni videl namigov, da bi bil ruski predsednik pripravljen končati vojno.

Po njegovih besedah je edini način za končanje vojne to, da Putin iz Ukrajine umakne ruske enote.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na vprašanje o Bidnovi izjavi odgovoril, da je Putin odprt za pogajanja, a da Rusija ne bo umaknila sil iz Ukrajine. "Predsednik Ruske federacije je vedno bil, je in ostaja odprt za pogajanja z namenom uresničiti naše interese," je dejal Peskov, ki je dodal, da si najraje to želijo doseči na "miren, diplomatski način".

Rusija si je sicer priključila približno petino ukrajinskega ozemlja, česar Ukrajina in Zahod ne priznavata.

Peskov je še dejal, da ameriško zavračanje priznanja "novih ozemelj" kot ruskih otežuje iskanje potencialnega kompromisa.


>> Več: Kremelj: Putin je odprt za pogovore o rešitvi konflikta v Ukrajini, a enot ne umikamo