c S

Delodajalce skrbi, da pomoč ne bo zadostna, sindikati razočarani zaradi odsotnosti varovalk

02.12.2022 15:09 Zakonske predloge za pomoč gospodarstvu zaradi energetske draginje je danes obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS). Niti delodajalska niti sindikalna stran s predlaganimi rešitvami nista v celoti zadovoljni.

Več pripomb je bilo pričakovano slišati od predstavnikov gospodarstva. Obe strani pa sta ob tem pozdravili pripravljenost vlade na dialog. Kot je dejal predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš, pozdravljajo pripravljenost vlade na dialog in ukrepanje ob energetski krizi. "Na splošno pa z vladnimi predlogi ne moremo biti zadovoljni, saj ne določajo najvišje dovoljene cene elektrike," je poudaril.

Cene se po njegovih besedah nenehno zvišujejo in so ponekod že presegle 500 evrov na megavatno uro. "Pri tako visokih cenah tudi subvencije ne pomagajo," je dejal. "Podjetja, ki bodo morala elektriko kupovati po tako visokih cenah, se bodo znašla v nekonkurenčnem položaju," je opozoril.

Če država ne bo določila zgornje cene elektrike, bodo podjetja po njegovih besedah tudi zelo težko načrtovala poslovanje v prihodnjem letu, predvidljivost pa je pomemben dejavnik uspeha.

Pomanjkljivo se zdi delodajalcem tudi subvencioniranje skrajšanega delovnika in čakanja na delo. Pogoj pri čakanju na delo namreč bo, da bodo delodajalci enak znesek, kot ga bodo prejeli kot subvencijo, nato v dveh letih namenili za investicije v zeleni prehod, kot jih opredeljuje davčna zakonodaja.

"To pomeni, da bo morala biti subvencija takoj povezana z dodatnimi investicijami v tako težkih razmerah. Menim, da je to nedopustno," je dejal Trobiš. Delodajalci želijo zaposlene obdržati, kar pa ne bo mogoče, če bodo morali denar za plače nameniti investicijam za zeleni prehod.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na seji predlagala poenostavitve ukrepov, da bi lahko podjetja do pomoči prišla enostavneje. Kot so sporočili iz zbornice, so predlagali tudi razširitev ukrepov čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa na tista podjetja, ki ne bodo prejela subvencij za elektriko na podlagi tega zakona.


>> Več: Delodajalce skrbi, da pomoč ne bo zadostna, sindikati razočarani zaradi odsotnosti varovalk