c S

Državni svet v ponedeljek o vetu na zakon o dohodnini

02.12.2022 15:09 Državni svet bo v ponedeljek na izredni seji odločal o izglasovanju odložilnega veta na ta teden sprejeto novelo zakona o dohodnini.

DZ je novelo zakona o dohodnini sprejel v ponedeljek, poleg ukinitve postopnega dvigovanja splošne olajšave pa so med pomembnejšimi rešitvami še zvišanje skupnega dohodka, do katerega se prizna dodatna splošna olajšava, spremembe pri obdavčitvi dohodkov iz dejavnosti in dohodkov iz kmetovanja, zvišanje obdavčitve najvišjih plač in dohodkov od najemnin ter nova olajšava za mlade.

Splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci za dohodnino, se s 1. januarjem 2023 ne bo zvišala na 5500 evrov, kot je določeno v zdaj veljavnem zakonu, ampak le na 5000 evrov. Nadaljnja postopna zvišanja na 7500 evrov do leta 2025 se ob tem odpravljajo. To predstavlja korak k nižjim plačam, je v predlogu za odložilni veto zapisala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Markom Zidanškom. Dolžnost vlade je, da tudi z ustrezno dohodninsko politiko prispeva k omilitvi poslabšanja položaja prebivalstva, je dodala.


>> Več: Državni svet v ponedeljek o vetu na zakon o dohodnini