c S

Delovni teden, dolg štiri dni: znane so prve ugotovitve globalnega preizkusa

01.12.2022 11:52 Projekt štiridnevnega delavnika, v katerem so sodelovali svetovna podjetja in priznane raziskovalne ustanove, je dal prve rezultate. Organizatorji pravijo, da so ugotovitve že zdaj jasne: štiridnevni delavnik je dober za posel. Delodajalci opažajo večjo dobičkonosnost podjetij, delavci pa izpostavljajo predvsem več prostega časa. V začetku naslednjega leta bodo znani še izsledki največjega takšnega projekta do zdaj, ki ga je organizacija 4 Day Week Global izvedla v Veliki Britaniji.

Večina od 33 podjetij in 903 delavcev – ti so šest mesecev sodelovali v globalnem pilotnem projektu štiridnevnega delavnika in pri tem ohranili enaka plačila – se verjetno nikoli več ne bodo vrnila na običajne delavnike, so prepričani organizatorji projekta 4 Day Week Global.

CNN Business poroča, da nobeno od 27 sodelujočih podjetij, ki so odgovarjala tudi na vprašalnik organizatorjev, ni nameravalo ali načrtovalo vrnitve na petdnevni delavnik. Kar 97 odstotkov od 495 delodajalcev je dejalo, da želijo nadaljevati štiridnevni urnik.


>> Več: Delovni teden, dolg štiri dni: znane so prve ugotovitve globalnega preizkusa