c S

Afera Unior: na prepihu inšpektor in njegov šef, lastnik čaka zunanjo revizijo

01.12.2022 06:19 Spremljamo dogajanje po okoljski nesreči v Uniorju, o kateri je ta tri tedne molčal. Vodstvo okoljskega inšpektorata je odredilo nadzor nad kranjskim inšpektorjem, ki je obravnaval primer. Komisija je ugotovila, da s tem, ko ni šel v Zreče, ni upošteval zakona. Inšpektor se je branil, da zakon ne določa, da mora biti izredni okoljski inšpekcijski pregled opravljen na terenu, pa tudi, da definicija izrednega inšpekcijskega pregleda ne obstaja. Vodstvo inšpektorata se o morebitnih ukrepih zoper inšpektorja še ni odločilo.

Več kot mesec dni po nesreči v zreškem Uniorju, ko je iz tovarne uhajala para z vsebnostjo nevarnega kromovega trioksida, je posebna komisija na okoljskem inšpektoratu končala z izrednim nadzorom. Člani komisije so se ukvarjali z vprašanjem, ali je inšpektor v dotičnem primeru ravnal pravilno.

Spomnimo, da je podjetje Unior okoljskega inšpektorja o nesreči obvestilo 26. oktobra, ta je sicer inšpekcijski postopek uvedel, a stanja na terenu ni preveril kar tri tedne. Vse dokler mu tega ni ukazal vodja okoljskega inšpektorata Franc Rančigaj. “O obravnavanem izrednem dogodku sem bil obveščen šele iz medijev, popoldne 16. 11. 2022. Takoj sem pristojnemu inšpektorju odredil izvedbo izrednega inšpekcijskega nadzora na terenu,” je povedal za N1. Dodal je, da so prav v času njegovega mandata interna navodila inšpektorata dopolnili z odločbo, “da mora inšpektor v podobnih primerih nemudoma začeti postopek inšpekcijskega nadzora na terenu.” To je po njegovih besedah prva prioriteta. Drugi inšpekcijski nadzor je kranjski inšpektor opravil 23. novembra.

>> Več: Afera Unior: na prepihu inšpektor in njegov šef, lastnik čaka zunanjo revizijo