c S

Vlada in zdravniški sindikati niso dosegli dogovora

29.11.2022 15:51 Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov danes niso sklenili dogovora. Minister Bešič Loredan pravi, da je njihova ponudba na mizi, v Fidesu pa se bodo pogovorili, kako naprej. Stavka ni izključena.

Po pogajanjih je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pojasnil, da so pogajanja z zdravniškimi sindikati končana, medtem ko jih bodo z drugimi sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu nadaljevali in končali jutri. "Končali smo jih, ker pričakujemo sprejetje vladnih izhodišč za nov steber v zdravstvu, h kateremu smo povabili vse sindikate iz zdravstva. Vlada razume zdravstvo kot celoto in želi spremembe uvajati sistemsko," je pojasnil.

Opisal je, da so dopoldne pred današnjimi pogajanji dobili predlog zdravniškega sindikata Fides za zvišanje plač vsem zdravnikom za pet plačnih razredov in še za že dogovorjen razred s 1. aprilom. Medtem ko je vlada po njegovih besedah predlagala selektiven dvig plač. "Morda je izraz dvig plače napačen, pogajanja so tekla za urgentni obliž na tisto, kar se je zgodilo lanskega novembra," je dodal.

Po njegovih besedah je vlada predlagala 4+1, torej dvig plač za skupno pet razredov za vse zdravnike do skupine zdravnikov v 57. plačnem razredu. Tem je vlada ponudila odpravo plačnega stropa s 1. aprilom 2023, en razred več – kar je že bilo dogovorjeno – ter še dodatni razred, skupno torej dva plačna razreda povišanja.

Sindikat Fides se z vladnim predlogom ni strinjal. "Vlada je pojasnila, da smo s tem znotraj okvirja mase plač, ki je trenutno na razpolago, da popravimo nesorazmerja od novembra lani. Ta ponudba 4+1 in 1+1 ostaja na mizi," je zagotovil minister na novinarski konferenci.


>> Več: Vlada in zdravniški sindikati niso dosegli dogovora