c S

Geoplin: Morebitna popolna prekinitev dobav s strani Gazproma ne bo vplivala na oskrbo odjemalcev

29.11.2022 10:34 Skupščina Geoplina je v ponedeljek dala soglasje k podaljšanju pogodbe o posojilu, s katerim bo največji družbenik, Petrol, zagotovil likvidnost in nemoteno poslovanje. V Geoplinu ocenjujejo, da v trenutnih tržnih okoliščinah dokapitalizacija ni potrebna.

Največji slovenski trgovec s plinom Geoplin je diverzificiral nabavne vire, za letos je pri evropskih partnerjih zakupil zadostne količine plina, tako da slovenski odjemalci od pogodbe o dobavi plina z Gazpromom, tudi če bi se dobave še zmanjšale ali celo ustavile, niso odvisni, so zapisali v Geoplinu.

"Upoštevaje izvedene aktivnosti družbe na področju diverzifikacije nabavnih virov ter izvedene nadomestne zakupe zemeljskega plina pri zahodnih partnerjih, tudi morebitna popolna prekinitev dobav podjetja Gazprom, ob delujočem evropskem plinskem trgu, ne bo vplivala na oskrbo slovenskih odjemalcev," so navedli.

Za prihodnje leto je delna dobava plina že dogovorjena z evropskimi partnerji, del potrebnih količin pa je zagotovljen s pogodbo z družbo Sonatrach iz Alžirije, po kateri bo alžirski zemeljski plin v Slovenijo začel pritekati 1. januarja 2023.

Družbeniki, med katerimi je največji Petrol s 74,34-odstotnim deležem, država pa ima 25,01-odstotni delež, so se na skupščini seznanili tudi s finančnimi učinki omejenih dobav plina.

"Težave pri upravljanju ruske pogodbe izvirajo iz nenapovedanih redukcij dobav, ki so se začele 14. junija 2022 in trajajo vse do danes. Višine dnevnih redukcij so nepredvidljive, kar onemogoča normalno in učinkovito upravljanje pogodbe na način, da družbi Geoplin ob tem ne bi nastajala znatna škoda," so zapisali in dodali, da na podlagi izkušenj z nezanesljivostjo dobav v preteklosti in ob visoki volatilnosti cen plina obstaja realno tveganje, da bi se lahko negativno poslovanje iz naslova te pogodbe nadaljevalo tudi v prihodnje.


>> Več: Geoplin: Morebitna popolna prekinitev dobav s strani Gazproma ne bo vplivala na oskrbo odjemalcev