c S

Odbor za kulturo napovedal vzpostavitev posebne akcijske skupine za preprečevanje sovražnega govora

29.11.2022 08:13 Odbor DZ-ja za kulturo je na seji soglasno obsodil vsakršen sovražni govor in diskriminacijo, ki razpihuje sovraštvo, spodbuja nasilje ter napade proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora.

Na nujni seji odbora DZ-ja za kulturo, sklicani na pobudo poslanske skupine SDS-a, je njen poslanec Andrej Hoivik v uvodu dejal, da je sovražni govor najti v sovražnosti do politike predsednika SDS-a Janeza Janše. Kar naj bi vodilo tudi do fizičnega napada na poslanca SDS-a Branka Grimsa.

Svetovalec na ministrstvu za kulturo Lenart J. Kučič je v razpravi pojasnil, da so države po svetu previdne pri zapisovanju definicij sovražnega govora v medijsko in druge zakonodaje, saj so zgodovinski primeri, ko se ga je izkoriščalo za utišanje kritičnih glasov.

V slovenski medijski zakonodaji je sicer definiran, vendar zanj niso predvidene sankcije. Kučič dodatno težavo vidi v tem, da se večji del sovražnega govora pojavlja na nereguliranih blogih in predvsem na družbenih omrežjih. Zato je treba obravnavati problematiko velikih tehnoloških platform, kar na ravni EU-ja že počnejo.

>> Več: Odbor za kulturo napovedal vzpostavitev posebne akcijske skupine za preprečevanje sovražnega govora