c S
V treh dneh predčasnega glasovanja na referendumih glasovalo 3,91 odstotka volivcev 25.11.2022 12:45 Pred nedeljskimi referendumi o noveli zakona o RTV Slovenija, spremembah zakona o vladi in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi je še zadnji dan volilne kampanje. Ob polnoči nastopi volilni molk.

Nagovarjanje volivcev se bo končalo danes opolnoči z nastopom volilnega molka, med katerim je vsako nagovarjanje volivcev prepovedano. Za kršitve so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja kampanje pa do 3000 evrov.

Na referendumih je bilo že mogoče oddati glas predčasno, in sicer od torka do četrtka. Po podatkih okrajnih volilnih komisij je v prvih dveh dneh predčasno glasovalo 2,55 odstotka volilnih upravičencev. V četrtek se je glasovanja na treh zakonodajnih referendumih udeležilo 23.123 volivk in volivcev oziroma 1,36 odstotka vseh volilnih upravičencev. V vseh treh dneh predčasnega glasovanja je glas oddalo 66.341 volivk in volivcev oz. 3,91 odstotka volilnih upravičencev. Okrajne volilne komisije sicer za zdaj sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi.

Glasovanje na referendumih bo sicer potekalo v nedeljo od 7. do 19. ure, ko bo v Sloveniji odprtih 2999 volišč in še 88 t. i. volišč omnia, kjer lahko glasujejo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini in tisti, ki na dan glasovanja ne bodo v okraju svojega stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi v tujini, nekateri pa lahko izpolnjene glasovnice pošljejo po pošti.


>> Več: V treh dneh predčasnega glasovanja na referendumih glasovalo 3,91 odstotka volivcev