c S

Madžarska ni izpolnila pogojev, izplačilo evropskih sredstev pod vprašajem

25.11.2022 07:02 Strokovnjaki Evropske komisije so ugotovili, da Madžarski ni uspelo sprejeti 17 reform s področja vladavine prava, kar je pogoj za odmrznitev okoli 7,5 milijarde evropskih sredstev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovna predstavnica komisije je danes medijem pojasnila, da bo o tem predvidoma prihodnji teden odločil kolegij komisarjev.

Zaradi korupcije in drugih kršitev načel pravne države je Evropska komisija zamrznitev sredstev za Madžarsko predlagala septembra in sprožila mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava. Budimpešta je nato obljubila popravne ukrepe za ustavitev postopka. Med drugim so ustanovili urad za integriteto, ki naj bi razkrival in preprečeval zlorabe evropskih sredstev.

Vendar pa so bili pri Evropski komisiji že v sredo še posebej kritični do novega urada, saj dvomijo v njegovo moč in neodvisnost. Kritični so bili tudi do napredka Budimpešte pri zavezah glede pravil o prijavi premoženja in revizije odločitve tožilca o začetku postopka.

>> Več: Madžarska ni izpolnila pogojev, izplačilo evropskih sredstev pod vprašajem