c S
Do predloga mehanizma za preprečevanje izjemno visokih cen plina kritičnih 15 članic EU-ja 24.11.2022 13:01 Pred zasedanjem ministrov članic EU-ja za energetiko je italijanski minister dejal, da je do predloga mehanizma za preprečevanje izjemno visokih cen plina, ki ga je predstavila Evropska komisija, kritičnih 15 držav, domnevno tudi Slovenija.

Evropska komisija predlaga vzpostavitev mehanizma, v skladu s katerim bi zgornjo mejo cene terminskih pogodb za zemeljski plin za mesec naprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro. Mehanizem bi se samodejno sprožil, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih.

O tem na današnjem izrednem zasedanju v Bruslju razpravljajo ministri držav članic, pristojni za energetiko. Pred zasedanjem so se sestali ministri 15 držav, ki so po besedah italijanskega ministra za ekološki prehod Gilberta Pichetta Fratina kritične do predloga komisije.

"Strinjali smo se, da ne bomo sprejeli predloga Evropske komisije, o cenovni kapici pa želimo razpravljati v istem svežnju z drugimi ukrepi," je Pichetto Fratin povedal po sestanku, ki se ga je udeležil tudi slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Nekatere članice so tako celo zagrozile, da brez dogovora o kapici ne bodo podprle drugih dveh ukrepov proti energetski draginji, ki ju imajo danes na mizi.

Slovenija po neuradnih informacijah pričakuje čim hitrejši dogovor o mehanizmu z razumnimi elementi, ki bodo ustrezali večini držav članic.

Predlog je nezadosten tudi za Francijo, je ob prihodu na zasedanje povedala francoska ministrica za energetski prehod Agnes Pannier-Runacher. Poudarila je, da mora biti odgovor na trenutno dogajanje na plinskih trgih strukturen. Poljska okoljska ministrica Anna Moskwa ga je označila za šalo, kritizirali sta ga tudi ministrici Belgije in Malte ter grški minister.

Na drugi strani več držav poudarja, da je treba zagotoviti varnost dobav. Estonska ministrica za gospodarstvo Riina Sikkut je povedala, da so se pripravljeni pogajati o vzpostavitvi mehanizma, a je varnost dobav pri tem ključna. Estonija ima podobno stališče kot Nizozemska in Nemčija, je še dejala.


>> Več: Do predloga mehanizma za preprečevanje izjemno visokih cen plina kritičnih 15 članic EU-ja