c S
Zelenski pred Varnostnim svetom ZN-a Rusijo obtožil zločinov proti človečnosti 24.11.2022 08:14 Po novem valu ruskih raketnih napadov v Ukrajini, ki so povzročili množične izpade elektrike, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prek videopovezave na zasedanju Varnostnega sveta Rusijo obtožil zločinov proti človečnosti.

Zelenski je po poročanju BBC-ja dejal, da je ruska "formula terorja" prisilila "milijone ljudi, da živijo brez dobave energije, brez ogrevanja, brez vode" v temperaturah pod lediščem.

V zadnjih napadih je umrlo najmanj sedem ljudi, je sporočil Kijev. Z omrežja so bile izključene tudi vse tri ukrajinske jedrske elektrarne, ki so pod nadzorom ukrajinskih oblasti. Jedrska elektrarna Zaporožje, ki pa je pod ruskim nadzorom, pa je bila spet prisiljena v uporabo dizelskim generatorjev za napajanje sistemov za hlajenje in ključno varnostno opremo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da ruski napadi na civilno infrastrukturo predstavljajo vojni zločin, podobno so sporočile tudi ZDA. Evropski parlament je sicer v sredo sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva.

>> Več: Zelenski pred Varnostnim svetom ZN-a Rusijo obtožil zločinov proti človečnosti