c S

Kosovo bo prenehalo z aktivnostmi glede preregistracije vozil, Srbija pa izdajati nevtralne tablice

24.11.2022 08:03 Srbija in Kosovo sta se dogovorila o ukrepih za izognitev nadaljnjemu zaostrovanju napetosti po odločitvi Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

"Imamo dogovor. Z velikim veseljem sporočam, da sta glavna pogajalca Kosova in Srbije v okviru pogovorov pod pokroviteljstvom EU-ja sklenila dogovor o ukrepih za izognitev nadaljnjemu zaostrovanju napetosti in da se povsem osredotočita na predlog za normalizacijo odnosov," je po pogovorih srbskega pogajalca Petra Petkovića in kosovskega Besnika Bislimija v sredo v Bruslju sporočil Borrell.

Na pogovorih pod vodstvom posebnega odposlanca EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka so se dogovorili, da bo Kosovo prenehalo dejavnosti, povezanimi s preregistracijo vozil, Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest.

V pozneje objavljeni izjavi je Borrell napovedal, da bo strani v prihodnjih dneh povabil na pogovore o nadaljnjih korakih v okviru predloga za normalizacijo odnosov, ki ga je septembra predstavil Lajčak, podprli pa sta ga Nemčija in Francija. "V primeru oviranja katere od strani lahko posrednik EU-ja proces ustavi," je poudaril Borrell.

>> Več: Kosovo bo prenehalo z aktivnostmi glede preregistracije vozil, Srbija pa izdajati nevtralne tablice