c S

Preiskovalci ZN-a v Ukrajini ugotovili vojne zločine

23.09.2022 15:48 Preiskovalna komisija ZN-a je sporočila, da je v Ukrajini ugotovila več vojnih zločinov. Med njimi so ruska bombardiranja civilnih območij, številne usmrtitve, mučenje in spolno nasilje, je v Svetu ZN-a za človekove pravice dejal vodja ekipe Erik Mose.

Preiskava treh strokovnjakov za človekove pravice se je sprva osredinila na začetno fazo ruskega napada na Ukrajino februarja in marca letos ter na regije Kijev, Černigiv, Harkov in Sumi. Ob obisku teh območij je komisija odkrila veliko usmrtitev. Žrtve so bile pred smrtjo pogosto zvezane, številne imajo strelne rane na glavi ali prerezan vrat.

Vodja ekipe preiskovalcev Mose je omenil, da so ruske sile uporabile tudi eksplozivna sredstva na naseljenih območjih, kar je povzročilo veliko škodo in trpljenje civilnega prebivalstva. V več napadih napadalci niso razlikovali med civilisti in vojaki, zato so v gosto naseljenih območjih uporabili tudi kasetno strelivo.

Mose je še dodal, da so očividci usklajeno pričali o mučenju in zlorabah v ujetništvu. Nekatere žrtve so povedale, da so jih odpeljali v Rusijo in jih tam zadrževali več tednov, spet za drugimi se je izgubila vsaka sled. Med metodami mučenja so pretepanje in elektrošoki.


>> Več: Preiskovalci ZN-a v Ukrajini ugotovili vojne zločine