c S

Papirnati računi bodo spet obvezni: brez smo bili le nekaj mesecev

23.09.2022 08:33 Po manj kot letu dni bodo morali trgovci, gostinci in podjetniki strankam znova izdajati papirnate račune. Razlog za to naj bi bil porast sive ekonomije. Na ministrstvu naj bi namreč po naših informacijah opazili, da je število računov v panogah, kjer je bolj razširjeno gotovinsko plačevanje, upadlo.

Potem ko je na začetku leta začela veljati novela Zakona o davku na dodano vrednost, po kateri ni več bilo treba izdajati papirnatih računov, je vlada Roberta Goloba na današnji seji sklenila, da bo izdajanje papirnatih računov po novem spet obvezno.

Po naših informacijah so na ministrstvu opazili, da je število izdanih računov manjše od primerljivega obdobja v letu 2019, predvsem v panogah, kjer je bolj razširjeno gotovinsko plačevanje. Po naših informacijah so pripravljavci ukrepov primerjali število davčno potrjenih računov in ugotovili, da je bilo na primer v trgovinah letos izdanih 6 odstotkov več računov, kot v istem obdobju leta 2019, v nekaterih dejavnostih, kjer se več plačuje z gotovino (na primer gostinstvu), pa je upad od 10 pa tudi do 25 odstotkov.


>> Več: Papirnati računi bodo spet obvezni: brez smo bili le nekaj mesecev