c S
Newyorška pravosodna ministrica vložila civilno tožbo proti Donaldu Trumpu zaradi sumov prevar 22.09.2022 11:22 Newyorška pravosodna ministrica Letitia James je v sredo na Manhattnu vložila civilno tožbo proti Donaldu Trumpu in njegovemu podjetju. Od Trumpove organizacije med drugim zahteva 250 milijonov dolarjev odškodnine.

Trumpu v New Yorku zaradi civilne tožbe ne grozi zapor, ministrica Letitia James želi z njo doseči, da se njemu in njegovim trem najstarejšim otrokom, Donaldu mlajšemu, Ivanki in Ericu, dosmrtno prepove opravljanje poslov v državi.

Od Trumpove organizacije poleg tega zahteva 250 milijonov dolarjev odškodnine za protipravno, z lažmi in zavajanji pridobljeno premoženje ter predlaga, da se ji za pet let prepove opravljanje nepremičninskih poslov.

Tožba Trumpu in njegovemu podjetju sicer očita vrsto prevar. Med drugim naj bi lagal in zavajal, ko je v finančnih izjavah pred pridobitvijo posojil prikazoval vrednost svojega premoženja. Svoje posestvo na Floridi Mar-a-Lago je na primer ocenil kot vredno 739 milijonov dolarjev, kar naj bi bilo desetkrat več od realne vrednosti.

Trump naj bi na ta način dobil ugodna posojila, obenem pa naj bi po drugi strani zvezni in državni davčni službi prikazoval precej nižje vsote, zaradi česar praktično ni plačeval davkov.
Letitia James trdi, da je njena preiskava odkrila tudi kazniva dejanja, kar je posredovala uradu tožilca na Manhattnu Alvinu Braggu, ki vodi kazensko preiskavo.

Trump je odločitev Letitie James na svojem družbenem omrežju nemudoma označil za še en lov na čarovnice in politični pregon.

Ministrica je sicer že bila uspešna v ločeni civilni tožbi proti Trumpu, ko je dokazala, da je izkoriščal svojo dobrodelno organizacijo za lastne namene. Sodišče mu je naložilo plačilo dva milijona dolarjev odškodnine in prepovedalo vodenje dobrodelnih organizacij.


>> Več: Newyorška pravosodna ministrica vložila civilno tožbo proti Donaldu Trumpu zaradi sumov prevar