c S

“Na posnetkih je slišati povelje, da se preneha uporabljati prisilna sredstva”

22.09.2022 11:19 Po več prejetih pobudah o postopanju policije na množičnem protestu v Ljubljani 5. oktobra 2021 je urad varuha človekovih pravic pripravil poročilo o sorazmernosti uporabe sile, ki jo je na protestu uporabila policija. Poročilo je v obravnavo posredoval ministrstvu za notranje zadeve, odziv ministrstva pa pričakuje na začetku oktobra. Kot so še zapisali v uradu varuha človekovih pravic, si želijo, da bi skupaj z ministrstvom in policijo sprejeli dodatne ukrepe za zagotovitev sorazmernosti pri uporabi prisilnih sredstev. V poročilu se namreč sprašujejo predvsem o smotrnosti uporabe plinskih sredstev pri obvladovanju množic.

Da je policija med množičnimi protesti, ki so potekali lani v središču Ljubljane, v nekaterih primerih ravnala nestrokovno, in tako nesorazmerno posegala v človekove pravice, je v začetku avgusta ugotovilo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je zato na policijo naslovila usmeritve in navodila za ravnanje ob javnih shodih, in tako preklicala usmeritve policije, ki jih je v zvezi s tem izdal njen predhodnik Aleš Hojs.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je prejel kar nekaj pobud, med drugim od Mirovnega inštituta in Sindikata policistov Slovenije, da preveri sorazmernost sile, ki jo je v okviru protesta 5. oktobra 2021 uporabila policija pri obvladovanju množice.

V poročilu je varuh najprej zapisal nekaj vidikov sorazmernosti pri uporabi prisilnih sredstev, ki jih navajata strokovna literatura in sodna praksa, in pojasnil uporabo prisilnih policijskih pooblastil v veljavni pravni ureditvi, ki jo v Sloveniji določa zakon o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol). Za dodatna pojasnila se je obrnil tudi na MNZ in ga tudi prosil za poročilo komisije, ki je preverjalo okoliščine uporabe prisilnih sredstev. Pri pripravi poročila so mu bili v pomoč tudi posnetki policijskih kamer. V vprašanjih, ki jih je naslovil na ministrstvo, se je spraševal predvsem o načinih in smotrnosti uporabe plinskih sredstev pri vzpostavljanju javnega reda in obvladovanju protestnikov.


>> Več: “Na posnetkih je slišati povelje, da se preneha uporabljati prisilna sredstva”