c S
Zelenski v nagovoru skupščine ZN pozval h kaznovanju Rusije 22.09.2022 11:19 Zbrane na zasedanju Generalne skupščine ZN je nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je med drugim zahteval odvzem stalnega članstva Rusije v Varnostnem svetu. Zadnje poteze ruske strani so bile glavna tema pogovorov ob robu zasedanja, voditelji afriških držav pa so znova opozorili na prepočasno dobavo ukrajinskega žita, ki je za prehransko stabilnost nekaterih teh držav ključen vir.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem predhodno posnetem nagovoru 77. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorkuje pozval svet, naj kaznuje Rusijo za agresijo na njegovo državo. Zahteval je ustanovitev posebnega sodišča, sklada za poplačilo škode in tudi odvzem stalnega sedeža Rusije v Varnostnem svetu ZN.

Zelenski je edini predstavnik države, ki je smel na zasedanju GS ZN govoriti na daljavo in je za to prejel posebno dovoljenje večine članic ZN.

“Nad Ukrajino je bil izvršen zločin in zahtevamo pravično kazen,” je dejal Zelenski. Ukrajina sicer že dlje časa zahteva odvzem stalnega sedeža v Varnostnem svetu, ki da si ga je Rusija prisvojila po razpadu Sovjetske zveze.


>> Več: Zelenski v nagovoru skupščine ZN pozval h kaznovanju Rusije