c S

Lavrov predlagal pogovore o izmenjavi zapornikov

05.08.2022 13:25 Dan po tem, ko so v Rusiji ameriško košarkarico Brittney Griner obsodili na 9 let zapora zaradi tihotapljenja in posedovanja marihuane, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da so pripravljeni pogovarjati o izmenjavi zapornikov.

"Pripravljeni smo se pogovarjati o tej temi, toda zgolj znotraj komunikacijskih okvirov predsednikov Vladimirja Putina in Joeja Bidna," je Lavrov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal na novinarski konferenci ob obisku Kambodže.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken se je že odzval in dejal, da bodo ZDA "sledile" zadnji ruski ponudbi. "Zunanji minister Lavrov je to jutro dejal, da so se pripravljeni pogovarjati o zamenjavi za pridržano Američanko", je povedal ob robu srečanja zunanjih ministrov Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v Kambodži. "In temu bomo sledili," je dodal Blinken.

Washington predlaga izmenjavo zapornikov, ki vključuje tudi ruskega preprodajalca orožja Viktorja Bouta, znanega tudi pod vzdevkom "prodajalec smrti", poroča BBC, ki se sklicuje na ameriške medije. Bout v ZDA prestaja 25-letno zaporno kazen.

>> Več: Lavrov predlagal pogovore med Putinom in Bidnom o izmenjavi zapornikov