c S

Spletne prevare: Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni

05.08.2022 10:29 Prijav spletnih prevar je v zadnjih dveh letih vse več. "Če smo prej govorili o povprečnem oškodovanju pri posamičnem primeru v vrednosti 500 evrov, je to v zadnjih dveh letih poskočilo na 1800 evrov," pove Gorazd Božič iz SI-CERT-a.

Poleg "fishinga" oziroma ribarjenja za gesli, ki ostaja ena pogostejših spletnih prevar, so trenutno v porastu prevare, povezane z lažnimi naložbami v kriptovalute. Privlačne so postale, ker naj bi obljubljale velike donose, kar pa spretno izkoriščajo spletni goljufi. "Ti postavijo "fasade", prazne aplikacije, ki prikazujejo donose, ki so le fikcija. Dokler ne pride do trenutka, ko želite izplačati donose, je vse videti lepo, a to so le številke v aplikaciji," je za Odmeve povedal Gorazd Božič, vodja centra za kibernetsko varnost na SI-CERT-u. "Goljufi so zelo fleksibilni," je dodal.

Kadar nam obljubljajo velike donose, ko nam spletne trgovine ponujajo 75-odstotne popuste, moramo biti skeptični. "Največ, kar lahko storimo, je, da se seznanimo s temi tveganji. Zato imamo pri nas program ozaveščanja Varni na internetu. Vsak lahko obišče našo spletno stran in vidi, katere prevare so trenutno najbolj aktualne."

Na spletni strani Varni na internetu so trenutno med najbolj izpostavljenimi že omenjene naložbene prevare s kriptovalutami, sledijo elektronske pošte, v katerih vas izsiljujejo, češ da so vam vdrli v računalnik, neobičajni telefonski klici iz tujine, izsiljevalski virusi ter ljubezenske prevare. 

>> Več: Spletne prevare: Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni