c S
"Zaradi referenduma jeseni oskrbnine v DSO-jih višje za 22 odstotkov" 04.08.2022 18:52 V domovih za starejše občane se bodo jeseni oskrbnine zvišale za 22 odstotkov. Napovedani referendum na uveljavitev novele zakona o dolgotrajni oskrbi namreč preprečuje, da bi domovi jeseni prejeli dodatnih 30 milijonov evrov za ohranitev oskrbnin.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je decembra lani sprejela prejšnja vlada oziroma koalicija v državnem zboru, je neizvedljiv, je zatrdil Mesec: "Zavod za zdravstveno zavarovanje kot financer pravi, da ga je nemogoče financirati brez proračunskega vira. Na drugi strani mi pa domovi za starejše pravijo, da ga je nemogoče izvajati."

Zakonodajo bo treba spremeniti, zato so z novelo zakona želeli pridobiti dodatni čas, dodaja minister. "Hkrati pa smo v naši noveli, ki je bila sprejeta julija, zagotovili, da bodo domovi za starejše v jeseni dobili 30 milijonov več, kar bi preprečilo dvig oskrbnin," je izjavil. Napovedan referendum na novelo zakona od največje opozicijske stranke ne omogoča njegove izvedbe.

>> Več: Mesec: Zaradi referenduma jeseni oskrbnine v DSO-jih višje za 22 odstotkov