c S
Stoltenberg: Ruska agresivna politika ne sme uspeti 05.08.2022 06:38 Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da vojna v Ukrajini predstavlja najhujšo varnostno grožnjo v Evropi po koncu druge svetovne vojne, pri tem pa poudaril, da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme zmagati.

"V našem interesu je, da tovrstna agresivna politika ne uspe," je dejal nekdanji norveški premier v govoru v svoji domovini. "Kar se dogaja v Ukrajini, je grozno, vendar bi bilo veliko hujše, če bi prišlo do vojne med Rusijo in Natom," je še dejal.

Stoltenberg je to, kar Moskva imenuje "posebna vojaška operacija", opisal kot napad na zdajšnji svetovni red, zato je naloga severnoatlantskega zavezništva, da prepreči širjenje vojne. "To je najnevarnejša situacija v Evropi po drugi svetovni vojni," je prepričan.

"Če bo predsednik Putin le pomisli, da bi članici Nata naredil nekaj podobnega, kot je naredil Gruziji, Moldaviji ali Ukrajini, potem bo nemudoma vključen ves Nato," je dejal Stoltenberg v govoru na otoku Utoya.

>> Več: Stoltenberg: Ruska agresivna politika ne sme uspeti