c S

Milan Krek svetu zavoda NIJZ-ja poslal odstopno izjavo

30.06.2022 13:33 Direktor NIJZ-ja Milan Krek je po poročanju Televizije Slovenija svetu zavoda poslal odstopno izjavo. Svet se bo z njo seznanil na popoldanski seji in predvidoma imenoval tudi v. d. direktorja. Krek sicer informacij o svojem odstopu še ni komentiral.

Informacije o tem, da je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek odstopil s položaja, so se pojavile že v sredo, a jih sam še ni želel komentirati. Kot poroča Televizija Slovenija, je Krek svetu zavoda, ki se bo popoldne sestal na seji, sicer že poslal odstopno izjavo. Kreka bi kot vršilec dolžnosti direktorja NIJZ-ja po neuradnih informacijah lahko nadomestil Branko Gabrovec, dolgoletni uslužbenec NIJZ-ja in docent na mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje. Bil je tudi med možnimi kandidati za zdravstvenega ministra, če bi ta resor pripadel stranki SD.

Da namerava direktor NIJZ-ja Krek podati svoj odstop, je v medijih zakrožilo že v začetku junija. Takrat je povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, temveč na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem večkrat javno pojasnil, da Kreku ne zaupa, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta NIJZ-ja.

>> Več: Milan Krek svetu zavoda NIJZ-ja poslal odstopno izjavo