c S

Pogajanja med ZDA in Iranom o obnovitvi jedrskega sporazuma brez napredka

30.06.2022 11:06 Pogovori v katarski prestolnici med Iranom in ZDA v okviru širših prizadevanj za oživitev jedrskega sporazuma iz leta 2015 so se končali brez napredka, je v sredo pozno zvečer sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva.

Pri tem je poudaril, da je Iran izpostavljal vprašanja, ki so bila povsem nepovezana z jedrskim sporazumom.

Za pogajanja, ki so potekala v hotelu v Dohi pod vodstvom posebnega ameriškega odposlanca Roberta Malleyja, sprva ni bilo napovedano, koliko dni bodo trajala. V sredo zvečer pa je tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva sporočil, da so se razprave v Dohi zaključile.

"Čeprav smo zelo hvaležni Evropski uniji za njena prizadevanja, smo razočarani, da se Iran ponovno ni pozitivno odzval na pobudo EU in da zato ni bil dosežen noben napredek," je povedal tiskovni predstavnik.

Tudi koordinator pogajanj s strani EU Enrique Mora je potrdil, da pogajanja niso prinesla napredka, za katerega si je prizadevala EU, a je vseeno poudaril, da si bodo še naprej in s še večjo nujnostjo prizadevali doseči dogovor z Iranom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

>> Več: Pogajanja med ZDA in Iranom o obnovitvi jedrskega sporazuma brez napredka