c S
Komisarka pritrdila slovenskim evroposlancem: Nadzor na meji je lahko le skrajen ukrep 29.06.2022 07:04 Evropska komisarka Ylva Johansson se je odzvala na javno pismo petih slovenskih evroposlancev glede odločitve Avstrije, da podaljša nadzor na meji s Slovenijo. V odgovoru se je strinjala s sodiščem EU-ja, da je tovrsten nadzor lahko le skrajen ukrep.

"V celoti se strinjam z odločitvijo sodišča, da bi moral biti nadzor na meji skrajni ukrep, uveden pa bi moral biti za omejeno obdobje, skladno s sekundarno zakonodajo," je v odgovoru zapisala komisarka Ylva Johansson, ki je pritrdila aprilski sodbi sodišča EU-ja v Luksemburgu, v skladu s katero nadzor na notranjih mejah držav schengenskega območja ne sme prekoračiti trajanja šestih mesecev.

Ylva Johansson je v pismu, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija, opomnila, da komisija države članice spodbuja k temu, da se na morebitne grožnje v povezavi s priseljevanjem odzovejo z drugimi sredstvi, kot so na primer sorazmerni policijski pregledi in policijsko sodelovanje med državami.

>> Več: Komisarka pritrdila slovenskim evroposlancem: Nadzor na meji je lahko le skrajen ukrep