c S

Vodenje epidemije bo slonelo na priporočilih stroke

28.06.2022 14:30

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na današnjem srečanju z novinarji na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravje (NIJZ) poudaril, da bo odslej glavno vlogo pri obvladovanju epidemije COVID-19 imela stroka.

 

Kot je poudaril, moramo COVID-19 umestiti v naš zdravstveni sistem. »Na vladi in Ministrstvu za zdravje smo veseli, da dajemo besedo stroki in odgovornost za obvladovanje epidemije Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je edina ustanova, ki v Sloveniji to lahko vodi in tako je tudi prav. Dorekli smo način komunikacije in ukrepanja za prihodnost", je uvodoma povedal minister.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ in vodja nove posvetovalne skupine za COVID -19 Mario Fafangel, je povedal, da bo o epidemičnih priporočilih in ukrepih skupina tehtala na podlagi treh scenarijev razvoja epidemije. V skupini bosta tudi epidemiologinji Alenka Trop Skaza (namestnica vodje) in Marta Grgič Vitek, pa tudi imunolog Alojz Ihan, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed, specialist javnega zdravja Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, komunikolog Mitja Vrdelja, matematik Janez Žibert in sanitarna inženirka Andreja Kukec.

Fafangel je napovedal, da se bo skupina prvič sestala julija, strateške izsledke pa bodo javnosti predstavili predvidoma sredi avgusta.

Ob jedrni posvetovalni skupini bodo posamezni člani vodili tudi delovne skupine, ki bodo pripravljale predloge priporočil za posamezna področja. Delovne skupine bodo med drugim obravnavale področje šolstva, higiene in prezračevanja ter domov starejših.

Kot je poudaril Fafangel, bo upravljanje tveganja odslej na ravni posameznika, ki ima na voljo paleto orodij. Vsak posameznik pa se bo prostovoljno odločil po čem bo posegel.

Po besedah v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivana Eržena bo naloga posvetovalne skupine predvsem ta, da bo spremljala dogajanje na področju pojavljanja virusa in predlagala, kako naj se družba pripravi na to, da bo bolezen obvladljiva.

  • Ministrstvo za zdravje