c S
V Louisiani in Utahu začasno zadržali prepoved splava. Izrael olajšal dostop do splava. 28.06.2022 11:42 Zvezne države v ZDA sprejemajo zakonodajo na področju umetne prekinitve nosečnosti, potem ko je vrhovno sodišče odpravilo pravico do splava. Sodišči v Louisiani in Utahu sta zdaj začasno ustavili sprejetje novega zakona.

Louisiana je ena izmed 13 ameriških zveznih držav, ki so imele vnaprej pripravljene zakonodajo za prepoved splava, ki bi lahko začela veljati takoj za tem, ko je vrhovno sodišče v petek razveljavilo 50 let staro razsodbo Roe proti Wade. Ta je ženskam v ZDA zagotavljala pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Louisianska zakonodaja, ki je bila sprejeta že leta 2006, bi popolnoma prepovedala umetno prekinitev nosečnosti, tudi v primerih posilstva ali incesta. Sodnik okrožnega sodišča v Orleansu Robinson Giarruso je zdaj začasno ustavil izvajanje tega zakona.

V ponedeljek je organizacija Center za reproduktivne pravice vložila tožbo, v kateri je trdila, da v zakonodaji ni "ustavno zahtevanih zaščitnih ukrepov za preprečevanje samovoljnega izvrševanja", zaradi česar je "nična zaradi nejasnosti".

>> Več: V Louisiani in Utahu začasno zadržali prepoved splava. Izrael olajšal dostop do splava.