c S
Primer turistke iz ZDA: malteški zdravniki s pritožbo zaradi prepovedi splava 28.06.2022 07:43 Na Malti je 135 zdravnikov vložilo pritožbo proti prepovedi prekinitve nosečnosti v državi, potem ko je ena od tamkajšnjih bolnišnic ameriški turistki zavrnila izvedbo splava, čeprav bi ta brez pomoči lahko bila življenjsko ogrožena.

V pritožbi, naslovljeni na predsednika malteške vlade, ministra za zdravje in parlamentarnega sekretarja za reforme in enakost, so zdravniki zapisali, da prepoved splava v tej državi ne kriminalizira le žensk, ki za splav zaprosijo, temveč tudi zdravnike, ki zanje poskrbijo.

Podpisniki pritožbe so pozvali k odpravi člena kazenskega zakonika, ki zdravnike, ki opravijo splav, kaznuje z zaporno kaznijo do štirih let in jim dosmrtno prepoveduje opravljanje poklica. Prav tako so opozorili, da zakonodaja zdravnikom “onemogoča, da bi zagotovili takojšnjo in pravočasno oskrbo, takšno odlašanje pa ogroža življenje in zdravje nosečnic” ter ni v skladu z mednarodnimi standardi oziroma pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic.

>> Več: Primer turistke iz ZDA: malteški zdravniki s pritožbo zaradi prepovedi splava