c S

Ob mednarodnem dnevu v podporo žrtvam mučenja o zaščiti starejših in invalidnih zapornikov

27.06.2022 06:57 Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob mednarodnem dnevu v podporo žrtvam mučenja, ki ga obeležujemo danes, poudarja, da je mučenje zločin, ki ga nikoli ni mogoče upravičiti, prepoved mučenja pa je absolutna.

Med osebami, ki jim najbolj grozi mučenje so zaporniki, vključno s starejšimi in invalidi, ki potrebujejo posebno nego in oskrbo.

Z namenom zaščite starejših in invalidnih oseb v krajih za pridržanje, ki spadajo med tiste, ki jim najbolj grozijo mučenje in drugo kruto, nečloveško ali ponižujoče ravnanje ali kaznovanje, je v okviru mreže Državnih preventivnih mehanizmov Jugovzhodne Evrope na Dunaju 21. in 22. junija potekalo srečanje. Udeleženci so ob koncu srečanja sprejeli sklepe in priporočila, namenjena krepitvi zaščite teh ranljivih skupin in s tem v podporo vsem žrtvam mučenja, so sporočili iz varuhove pisarne.

Priporočeno je, da so starejši zaporniki nastanjeni med splošno zaporniško populacijo, njihove nastanitvene zahteve pa morajo ustrezati njihovim potrebam po spoštovanju njihovega dostojanstva. Zapornike, ki zaradi starosti ali telesne invalidnosti potrebujejo posebno nego, je treba oskrbovati v ustreznih prostorih, v vseh popravnih ustanovah pa naj bo na voljo ustrezno število usposobljenih negovalcev, so sporočili.

>> Več: Ob mednarodnem dnevu v podporo žrtvam mučenja o zaščiti starejših in invalidnih zapornikov