c S

Delo od doma: smiselno tudi zaradi cen goriva, a ga je manj kot lani

27.06.2022 07:46 Čeprav bi bilo tudi zaradi rastočih cen goriva vredno razmisliti o ponovni usmeritvi v delo od doma, ki je bilo v mnogih podjetjih v času epidemije koronavirusa uspešno, podatki kažejo, da je v prvih šestih mesecih letošnjega leta od doma delalo za približno osemdeset odstotkov zaposlenih manj kot v istem obdobju lani. Na novogoriški univerzi so medtem izračunali, da manj kot tristo zaposlenih in študentov v enem mesecu med potjo na delo oziroma študij prevozi toliko kilometrov, kot da bi enkrat po ekvatorju obkrožili svet.

Tudi zaradi vse višjih cen goriva se znova odpira vprašanje smiselnosti dela od doma ali vsaj hibridnega dela – malo v pisarni, malo doma. Epidemija koronavirusa je namreč pokazala, da je delo od doma za mnoga podjetja popolnoma izvedljivo.

“Sama situacija je delodajalce prisilila v hitro spremembo miselnosti in podjetja so čez noč prešla v popolnoma drugačne načine dela, ki zahtevajo veliko mero zaupanja in prilagoditve delovnih procesov. Tudi za podjetja je bilo presenečenje, kako dobro lahko delujejo nove oblike dela,” so za N1 opisali v kadrovski agenciji Manpower.

>> Več: Delo od doma: smiselno tudi zaradi cen goriva, a ga je manj kot lani