c S

Poslanica ministrice za notranje zadeve ob dnevu državnosti in dnevu policije

24.06.2022 11:40

Objavljamo poslanico ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar ob 25. juniju, dnevu državnosti, in 27. juniju, dnevu slovenske policije.

Spoštovani državljanke in državljani,

spoštovani policistke in policisti,

slovenska policija 27. junija praznuje 31-letnico, kar je enako število let kot naša samostojna država in le dva dneva po osrednjem državnem prazniku dnevu državnosti 25. junija.

Obe entiteti – policija in država – sta od nekdaj neločljivo povezani. Slovensko državnost je policija odločilno pomagala vzpostavljati v burnem in zgodovinskem letu 1991. V sodobni slovenski državi pa je primarni odnos med njima zapisan v zakonu: ena temeljnih zakonskih dolžnosti policije je krepitev pravne države. Kot pravnica in nekdanja policistka dobro poznam obe strani. Če vselej delujeta skladno in v popolnem sozvočju, potem na najlepši možni način uresničujeta žlahtnost naše ustave v tistem delu, ki pravi, da je Slovenija pravna država in država vseh svojih državljank in državljanov.

Zaupanje ljudi v policijo je vaša najbolj dragocena valuta, ki jo morate skrbno negovati dan za dnem in ki je dejansko najboljši pokazatelj učinkovitosti vašega dela. Vsa vaša energija mora biti usmerjena v graditev poštenega in dobronamernega partnerstva z ljudmi. Pri tem naj bo vaše glavno vodilo olajševanje vsakodnevnega življenja prebivalcev, tako da jim pomagate, svetujete in jih poslušate in seveda varujete. Videli smo, da se most partnerstva lahko podre in ogledalo, ki nam ga je nedavno nastavila javnost, ni kazalo prijetne podobe. Zato zdaj začenjamo na novo, drugače - zaupanje javnosti bomo gradili postopoma, dan za dnem: s spoštovanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin, z zakonitostjo, strokovnostjo in načelnostjo. Vloga policije se tako spreminja iz aktivnosti za politiko v aktivnost za skupnost. Naše sporočilo državljanom je, da je slovenska policija tu zanje in zaradi njih. Le in samo tu je njeno pravo mesto in nikjer drugje.

Spoštovani policistke in policisti,

poznam številne izmed vas - predane, izkušene in strokovne. Verjamem v vas in vem, da niste pozabili na svoje plemenito poslanstvo, ko ste prisegli ljudem, prebivalcem in prebivalkam Slovenije, da boste vestno, odgovorno, humano in zakonito izpolnjevali svoje naloge ter spoštovali človekove pravice in temeljne svoboščine. Srečno, dragi policistke in policisti, in vse najboljše ob vašem prazniku. Vsem državljankam in državljanom pa želim lepo praznovanje dneva državnosti.

  • Ministrstvo za notranje zadeve