c S

Evropska komisija začela preiskavo, da bi ocenila predlagano pridobitev družbe OMV Slovenija s strani družbe MOL

24.06.2022 08:48 Evropska komisija je začela poglobljeno preiskavo, da bi v skladu z uredbo EU o združitvah ocenila predlagano pridobitev družbe OMV Slovenija s strani družbe MOL.

Družbi Mol in OMV Slovenija sta za družbo Petrol, ki je delno v državni lasti, tretja oziroma druga največja dobaviteljica goriva v Sloveniji. Družba MOL bi imela s pridobitvijo družbe OMV Slovenija visoke tržne deleže na maloprodajnih trgih goriv in skupaj z družbo Petrol tudi zelo velik tržni delež. Vsi drugi konkurenti so znatno manjši in po transakciji verjetno ne bodo pomenili znatnega konkurenčnega pritiska na družbo MOL niti na družbo Petrol.

Komisija je na tej stopnji zaskrbljena, da bi lahko transakcija znatno zmanjšala konkurenco pri maloprodaji motornih goriv (bencina in dizelskega goriva) za posameznike in podjetja v Sloveniji, kar bi lahko povzročilo umetno napihnjene cene goriv na črpalkah ali vplivalo na kakovost storitev.

Komisija bo zato s poglobljeno preiskavo učinkov transakcije ugotovila, ali je verjetno, da bo znatno zmanjšala učinkovito konkurenco. Komisija ima za sprejetje odločitve na voljo 90 delovnih dni, tj. do 28. oktobra 2022. Začetek poglobljene preiskave ne vpliva na njen izid.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_22_3974